Jdi na obsah Jdi na menu
 


29. 7. 2009

Co je ještě trh?

 Poslední dobou se velmi často mluví o tom, zda by mělo být počítačové pirátství trestné. Zakládají se politické strany, diskutuje se a je nutno říci, že tzv. myšlenka svobodného internetu má mnoho příznivců. Proč je ale právě internet a software tak zvláštním druhem trhu, resp. zboží? Velmi důležitými body jsou tři věci:

1. pokud si někdo nelegálně stáhne hudbu nebo film, je to považováno za krádež.

 Jenže bychom mohli oponovat, že o krádež se nejedná... Když totiž někdo ukradne dítěti lízátko, dítě o to lízátko přijde, když ale ukradneme nějaké společnosti film tím, že si ho stáhneme, společnost ho bude stále mít. Pojem krádež je tedy poněkud zavádějící.

2. riziko potrestání je velmi nízké.

 Velice důležitý aspekt. Není samozřejmostí, že téměř každý stahuje filmy, ale téměř nikdo nekrade v samoobsluze rohlíky. Souvisí to částečně s prvním bodem, protože ten, komu film "ukradneme", nepocítí viditelně ztrátu. Rohlíky nekrade nikdo, proto je pro jedince velmi riskantní je také krást. Filmy stahuje každý, proto nedělá jedinci téměř žádný problém si ho také stáhnout. Jak se říká - jehla v kupce sena.

3. problém sdílení

 Jedná se o poskytnutí nejčastěji cizích filmů a hudby veřejnosti ke stáhnutí.

 Mají být tyto věci trestné? Kdosi to celkem trefně pojmenoval - jedná se o problém, zda se má trh přizpůsobit internetu nebo internet trhu. "Piráti" argumentují tím, že internet by měla být svobodná zóna, kde je tak nějak vše dovoleno. Neměl by tedy být brán jako trh. Problém však spočívá v tom, že internet je v současném pojetí brán jako součást trhu, kde platí vlastnická práva, která však nejsou vymáhány a nějaké potrestání viníka de facto neexistuje. Což mi tedy přijde jako nejhorší varianta - tedy že skoro každý, kdo internet používá, aspoň občas udělá něco nelegálního bez rizika trestu. Když už je to trestné, mělo by se to skutečně trestat, v opačném případě (kdy nikdo není schopen trestat) nemá smysl, aby to bylo nelegální.

 Pokud by však bylo vše dovoleno, každý by mohl sdílet a stahovat, co chce, nastal by tak trochu chaos. Je možné, že by se vývoj internetu zastavil, protože žádná firma by neměla zisk z inovací a prodeje softwaru. Tak by tyto společnosti žily asi z reklam. Asi by ubylo hudebních CD, ale nezmizely by, protože by sloužily jako reklama k živým koncertům, kterých by asi přibylo.
 A pokud bychom šli do těch nejmenších důsledků, na serverech by se objevovaly zkopírované a vymyšlené články (metoda ctrl+c ctrl+v), které by byly v souladu se zákonem.


Dalším divným trhem je peněžní či finanční trh. Možná jste si všimli, že i tento trh je tak trochu zvláštní. Souvisí to s tím, že:

1. existují peníze, které vlastně neexistují.

Například když do banky uložíme peníze, které máme imaginárně na účtu, ale banka je má vlastně dočasně také a disponuje s nimi. Takže v podstatě jedny peníze existují dvakrát. No a právě díky podobným zvláštnostem pak vznikají inflace, finanční krize a další podivné úkazy.

2. peníze jsou prostředkem směny, ale zároveň i zbožím.

Jak je vidět, jsou místa a trhy, kde jednoduchá tržní pravidla neplatí. Jsou světy, kde platí, že něco někam uložíme a přesto to máme (banka) nebo že něco ukradneme a přesto okradený o tu věc nepřijde (internet). Jenže co naplat, i přes tato rizika je existence peněz i internetu obrovským přínosem.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář