Jdi na obsah Jdi na menu
 


16. 11. 2008

Je finanční krize selháním trhu a kapitalismu?

Je mnoho lidí, kteří teď tvrdí, že finanční krize je selháním svobodného trhu a kapitalismu. Vidí v novinách a ve filmech, jak se finance točí, jak burzovníci čile a bez zábran obchodují a ani si tak neuvědomí, že finanční trh je jedna velká regulace. Někdo (a teď nevím kdo), řekl, že je jediné štěstí, že lidé finačnímu trhu nerozumí. Jinak by se divili, co se tam odehrává. Regulace a státní pomoc zde hrají velikou roli. Za normálních okolnosí by banky a další finační instituce při dlouhodobé ztrátě padly, jinak tomu je v našem světě. Vláda si nemůže dovolit, aby nějaká banka padla. To by jí to voliči spočítali. Do bank se tak dostávají miliardy a miliardy, bankám pak ani nevadí, že prodělávají, naopak se jim mnohdy vyplatí půjčit peníze i lidem, o kterých ví, že jim peníze stejně nevrátí. Čím víc státních peněz do banky přitéká, tím je jejich morální hazard horší.
Bezvýchodnost této situace je zřejmá. Stát nikdy nenechá padnout banky, které prodělávají, protože by padly téměř všechny. Specifika finančního trhu nám vyplynou, pokud se podíváme na jeho podstatu. Banky od klientů získají vklady, které pak půjčí jiným lidem za vyšší úrok a tím si vydělají. Jenže tím banka vytváří nové peníze. Je jasné, že lidé, kteří si do ní uložili peníze je imaginárně mají (uložené v bance), ačkoliv tam fyzicky nejsou. Banky tedy velmi ovlivňují ekonomiku, zároveň u sebe vlastně fyzicky nemají peníze, které do ní byly vloženy.
Další zajímavou institucí je cetrální banka. Tvoří jakýsi monopol na finančním trhu. Určuje úrokovou míru, ovlivňuje ostatní banky.
Mnozí rakouští ekonomové právě v této podstatě vidí příčinu zla. Odsuzují tedy institut centrální banky jako monopolu a podstatu banky jako půjčování peněz, které nejsou jejím vlastnictvím dalším lidem. Dnes si neumíme představit stát bez centrální banky nebo situaci, kdy by banky byly ponechány napospas volnému trhu. Je ale zřejmé a evidentní, že finanční krize není důsledkem selhání svobodného trhu.

zdroj: http://www.cepin.cz/cze/clanek.php?ID=852

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář