Jdi na obsah Jdi na menu
 


16. 2. 2008

Biblický kreacionismus a teorie inteligentního designu

Dříve se vždy mluvilo o kreacionismu, většinou tím byl myšlen biblický kreacionismus. Jeho zastánci věří doslovnému znění Bible, takže tvrdí, že Bůh stvořil vše živé během sedmi dnů před pár tisíci lety a vehementně se brání všemu, co by narušilo jakoukoliv větu v Bibli.
Jenže pak přišel nový pojem - teorie inteligentního designu (ID). Důvodem příchodu této teorie byla skutečnost, že vědci přinášeli stále více důkazů o evoluci a doslovnost bible se zdála být neudržitelná. Teorie ID v podstatě pouze popírá teorii, že život se vyvinul evolucí. Předkládá trzení, že živí tvorové jsou dílem inteligentního designéra (konstruktéra). Výhoda této teorie je v tom, že neříká vlastně nic konkrétního a nemůže být tak lehce napadnuta. Za teorii inteligentního designu se schovávají především zastánci biblického kreacionismu, a to z výše uvedených ryze praktických důvodů. Smyslem této teorie je především popírat cokoliv, s čím evoluční teorie přijde. Tito lidé často tvrdí, že evoluce popírá Boha a to je nemyslitelné.
Pokud byli lidé stvořeni např. nějakými vesmírnými konstruktéry, sice by byl problém v tom, že jsme zdánlivě nic nevyřešili > totiž zůstává otázka kdo stvořil stvořitele, ale Behe na to odpovídá, že tito konstruktéři už mohli vzniknout sami evolucí, pokud mají vlastnosti, u kterých není problém s "neredukovatelnými koplexy", tento problém totiž velmi trápil a viděl v něm hlavní důvod nemožnosti evoluce.
Nicméně pravdou je, že evoluce Boha nepopírá, neříká nic o jeho existenci nebo neexistenci, jen mu jaksi snižuje pole působnosti a popírá stvoření v sedmi dnech.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář