Jdi na obsah Jdi na menu
 


3. 9. 2008

Jonathan Wells: Darwinismus a inteligentní plán

Obrazek Těžko říci, co na této knize vyzdvihnot. Autor popisuje darwinismus jako čisté zlo, přičemž silně kritizuje Darwina. Většina knihy je o tom, jak zastánci tzv. inteligentního designu trpí a jak jsou darwinisté zlí. Další výtka - autor kritizuje darwinismus, tedy dávno překonané teorie! To se to pak kritizuje, když věda pokročila. Wells silně překrucuje fakta, důkazy upravuje tak, aby seděly. Vyzdvihuje "evoluční podvody", aby mohl říct, jak se tato teorie hroutí. Sám odmítá označení kreacionista a říká, že je zastáncem "inteligentního designu." Nejprve připouští, že evoluce se evidentně děje, protože evoluce vlastně znamená změnu v čase, pak ale vzápětí kritizuje všechno, co by mohlo evolucí zavánět. jako mnoho kritiků evoluce, i Wells označuje darwinismus za nevědecký. Bohužel se Wells zřejmě nedostal ani k neodarwinismu... Mimo jiné vypočítává nepravděpodobnost evoluce, k číslům se však dostal nějakými záhadnými způsoby. Dále používá nesmyslné a zavádějící analogie. Jednu kapitolu věnuje knize "Darwinova černá skříňka". Další do očí bijící věc je skutečnost, že apriori odmítá všechny "přechodné články". Kromě toho všeho do toho všeho plete ekonomii a obviňuje "darwinisty" z toho, že by měly být zastánci příkazového hospodářství, naopak příznivci "inteligentního designu" by měly podporova svobodné podnikní. To je naprostý nesmysl! Z hlediska evoluce je nejvýhodnější takový řád, který je nejefektivnější pro přežití a rozvoj lidstva - tedy svobodný obchod! Proč by mělo být z hlediska evoluce výhodné prosazovat příkazové hospodářství?? je přece logické, že přirozenému řádu v přírodě odpovídá i přirozený řád v hospodářství. Ať se na mě pan Wells nezlobí, ale snad jediná věta v této knize není pravdivá. Wells se totiž snaží udělat dojem na čtenáře, kteří o dané problematice nic nevědí a pro ně tak může kniha vzbuzovat dojem, že kreacionismus je jasně lepší než evoluční teorie, vědci to vědí a proto kreacionisty... pardón - zastánce teorie inteligentního designu šikanují. Knihu si doporučuji přečíst jako odstrašující příklad. Henry M. Morris alespoň není tak agresivní, Wells využívá podstatně více manipulaci s lidmi a s důkazy.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

komentář, který jsem použil jinde:

PoKy, 5. 12. 2008 22:07

1.)Autor nejprve připouští evoluci, ve smyslu, že "nikdo v biologii nezpochybňuje ´změnu v genových frekvencích´ani ´původ postupnou přeměnou´ u existujících druhů." (str.2) "IP netrvá na tom, že všechny druhy byly stvořeny v jejich nynější formě." (str.8)
Následně však autor veškerou evoluci popírá a tvrdí, že se druh se nemůže dostat ze svých hranic. Takže na jedné straně uznává, že něco takového existuje, ale na druhé straně to popírá.
2.)kritizuje myšlenky Darwina, tedy něco, co je už opravdu prastaré. Ani v rejstříku není zmínka o neodarwinismu!! (viz str. 246 a 249).
3.) dále např. tvrzení, že "naprostá absence přchodných forem mezi suchozemskými a vodními savci je pro evoluční teorii vážným problémem." (str. 18) s tím, že by uznal jen ten přechodný článek, který by byl 100% předkem
4.)stále se opakující argumenty - že genetika neposkytuje důkazy o ET, mikroevoluce, makroevoluce
5.)velmi časté tvrzení o tom, že evoluční teorie je nemorální, že vědci zabývající se evolucí jsou zlí a přitom ví o tom, že evoluční teorie je neudržitelná a že se třesou, apod. (Wells např. používá fráze jako "kniha, kterou byste neměli číst", dává nespočet příkladů toho, kdy zastánci kreace jsou šikanováni zlými evolucionisty; píše o zákazech vyučování teorie kreace opět jako o spiknutí)
že teorie ID poskytuje základ pro morálku a že "bez darwinismu... by ani Hitler, ani jeho nacističtí následovníci neměli nutný vědecký podklad, který by přesvědčil je i jejich spolupracovníky, že jedno z největších světových zvěrstev je opravdu morálně chvályhodné" (str. 158, cituje Richarda Weikarta)
nebo např.:
"Darwinističtí univerzitní profesoři tvrdí, že křesťanství by mělo bý v kulturních zoologických zahradách a že papež je ´mrtvola v legračním klobouku a ženských šatech´"
nebo:
"peníze daňových poplatníků se nyní používají na podporu náboženství, která schvalují darwinismus" (str. 163)
mluví o darwinismu jako o lysenkoismu (str. 173)
6.)darwinismus prý je založen na náhodě, a tak používá počty pravděpodobnosti ve stylu tahání písmen z klobouku, které mají utvořit větu - aby byl efekt co největší, vyjde samozřejmě astronomické číslo... ale co to má co dělat s evolucí?? (viz str. 82) nebo o opicích, které dostaly psací stroj a počítání pravděpodobnosti, kdy by náhodným ťukáním do stroje napsali náhodně Shakespearovo dílo (str. 89)
7.)samozřejmě tvrzení, že darwinismus není věda, ale ID ano