Jdi na obsah Jdi na menu
 


2. 9. 2008

Michael Behe: Darwinova černá skříňka

Obrazek
Michael Behe, autor knihy, je biochemik. Už na začátku tvrdí, že není zastáncem kreacionismu, ale pouze upozorňuje na rozpory. Právě proto, že Behe je biochemik, zaráží ho fakt, že evoluce není z tohoto pohledu téměř vůbec zkoumána. Biochemie je velmi mladá disciplína a ještě před časem lidstvo ani netušilo , co všechno se skrývá pod pojmem buňka, mitochondrie, sodnodraselná pumpa, atd. Behe zdůrazňuje, že vědci byli šokováni nesmírnou složitostí už na tak malé úrovni, jako je buňka. Že v době, kdy Darwin formuloval svou teorii, o buněčných procesech neměl nikdo ani páru.
V této knize Behe popisuje trochu podrobněji např. mechanismus srážení krve, oko jako orgán zraku a dává otázku: jak se tak nesmírně složitý mechanismus mohl vyvinout? Uvádí důležitý termín neredukovatelná komplexnost - pokud bychom z mechanismu srážlivosti krve jeden prvek vzaly, systém by se zhhroutil. Právě v procesu srážení krve je nutný regulátor - látka, která mechanismus spustí a která ho i zastaví. V těle je obrovské množství regulátorů a nefunkčnost takového regulátoru má fatální následky. Pokud by se krev jen na okamžik přestala srážet, člověk vykrvácí. Pokud by se krev srážela bez zastavení, člověk na místě zemře. Jak takový mechanismus mohl vziknout evoluční cestou?
Dále pojem minimální nutná funkce - to znamená, že nestačí, aby se něco začalo vyvíjet, musí to fungovat minimálně tak, aby to fungovalo. Pokud jsou např. plíce vyvinuty jen napůl a ještě nefungují, jsou k ničemu a žádnou výhodu nepřinesou. Aby přinesly výhodu, musí alespoň minimálně fungovat. To by ale znamenalo - při této složitosti - aby se současně vyvinul celý mchanismus, což je nemožné.
Behe se v podstatě zabývá především těmito body, rozsah knihy je dán především popisy příkladů v podstatě jednoho a toho samého problému. Vyslovuje závěr, že pokud se evoluce nemohla dít, musí být lidstvo dílem neznámého "designára", který má zřejmě jinou podstatu než my, totiž že u něj nenastávají problémy popisované v knize.
Na konci jsou uvedeny i reakce na autorovu knihu z řad vědců. Behe nabízí zajímavé čtení, když už nic, tak alepsoň zjistíte, jak je život nesmírně složitý.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář