Jdi na obsah Jdi na menu
 


30. 11. 2007

Metallica

  Fade to black

Tak tento klip vznikl podle filmu Sloní muž , tedy "The Elephant Man" z roku 1980 http://www.divadelniflora.cz/2007/katalog.php?024. Tento film se zakládá na skutečné události. Onen Joseph Carey Merrick opravdu žil, trpěl nemocí, která mu deformovala kosti tak, že vypadal přesně takhle:

Obrazek

Obrazekhttp://www.respekt.cz/clanek.php?fIDROCNIKU=2007&fIDCLANKU=1478

Jak je z jeho životopisu patrno (viz odkaz), narodil se jako úplně normální chlapec před 145 lety, ale již jako malému se začala jeho kostra deformovat. Různé výrůstky na kostech způsobily, že jeho hlava byla obrovská a beztvará, levá ruka byla téměř nepoužitelná. Nejprve panoval názor, že Merrick trpěl elefantiázou (sloní nemocí způsobenou parazitem, který napadá mízní uzliny). Nakonec se ale až dlouho po jeho smrti zjistilo, že trpěl vzácnou nemocí zvanou Proteův syndrom. To způsobilo, že mu rostly tkáně až extrémně. Kvůli své nemoci trpěl posměšky a nemohl si najít práci. Proto uvítal zaměstnání jako obluda (tedy v obludáriu, kde dostával velice dobře zaplaceno). Poté však byla obludária zakázána vládou a Merrick trpěl. Nemohl najít práci. Přesto se z něj stala ještě za života clebrita, o kterou se zajímala i královna. Sám Merrick měl přání dostat azyl mezi nevidomými, kde by si mohl najít dívku, kterou by nevyděsil jeho vzhled.

 One

Klip vznikl podle protiválečného filmu "Johnny Got His Gun" (Johnny si vzal pušku) z roku 1972. Je o vojákovi, který přijde bějhem první světové války o všechny končetiny, zrak, řeč a sluch. Více na http://www.csfd.cz/uzivatel/20-dadel/komentare/?page=2&podle=data

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář