Jdi na obsah Jdi na menu
 


3. 9. 2008

Ujguristán - zapomenutá země v zajetí Číny

Proč je ale Ujguristán  (oficiálně Ujgurkská autonomní oblast Sin-ťiang) v pozadí? Tibet je v oblibě, protože tam je dalajláma, protože buddhismus je v módě. Zkrátka je Tibet populární. Kdežto Ujguristán... už jen to slovo zní, jako by to byl zapadákov. Navíc jsou to muslimové, kteří nejsou v Americe ani v Evropě nějak extra populární. Čína proto pomáhá přiřadit jim image teroristů.
S podivem však je, že stát, který nikdo nezná, má rozlohu 1 600 000 km2 a 16 320 000 obyvatel, Tibet má pouze 1 228 000 km2 a 2 360 000 obyvatel (viz mapa). Ujguristán dlouhodobě bojuje za nezávislost na Číně, ale stejně jako Tibet naráží na krvavý odpor. Např. ve 40. letech 20. stol. byla při protičínském povstání vyhlášena tzv. druhá Východoturkestánská republika. Při vyhlášení Čínské lidové republiky však byl Ujguristán opět začleněn k Číně.Mezi lety 1949-1968 proběhlo v Ujguristánu téměř 60 větších povstání. Mezi lety 1950 a 1972 bylo 360 000 Ujgurů popraveno, 200 000 uprchlo a 500 000 odvlečeno do pracovních táborů.
V devadesátých letech bylo k potlačení tohoto odporu v Ujguristánu použito i bombardování povstaleckých měst tanky a letadly, to když na 3 000 ozbrojenců vyhlásilo Číně válku. Ovšem "free uyghurestan" nezní tak hezky. Na pokračující povstání a násilné odpovědi z čínské strany odpověděla už Organizace za svobodu Východního Turkestánu teroristickými útoky.
Ujguristán najdete také pod názvem Sin-ťiang, tak ho nazývá Čína. Dalším častým názvem je Východní Turkestán, tak ho nazývají sami Ujgurové, aby poukázali na spjatost s turkickými národy (s Uzbeky a dalšími).


Obrazek
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Tibet

Keen, 10. 5. 2010 16:33

Tibet mel pred cinskou invazi 6 mil. obyvatel. Muj nazor je, ze Tibet neni popularni jen tak z cista jasna... Podle me by Ujguristan byl tak urovni zemi jako Kazachstan, Kyrgyzstan, Uzbekistan, apod. Ve Asii existuje i dalsi velke etnikum a to jsou Kurdove - pocetne nejzastoupenejsi jsou v Turecku (cca 12-14 mil.)...

...

PoKy, 6. 9. 2008 22:31

Kdyby jen Gruzie. Kavkaz je samý konflikt. To máš Čečensko, kde jsou prý nejhorší teroristi na světě, který unášejí lidi, aby za ně dostali zaplaceno a zacházejí s nima příšerně. Válka s Ruskem je v Čečensku asi nekonečná. No a hned vedle je třeba Dagestán nebo Severní Osetie, která se "proslavila" tou tragédií v Beslanu. No a problém je v tom, že tam je tolik národností, že to těžko šlo po rozpadu SSSR rozdělit. Takže Severní Osetie připadla Rusku, ale Jižní Osetie Gruzii. A jak vidíme, nebylo to zrovna ideální, protože Osetinci se zřejmě s Gruzií moc nemusí. No vidíš, válka byla až v Osetii, přitom konlikt Gruzie s Abchazskem trval dlouho a spíš tady to vypadalo na válku. Jenže Abchazsko zřejmě Rusy tolik nepálí, protože Abchazsko se k Rusku nehlásí, chtějí samostatnost (a de facto nezávislí jsou). Ještě bych vzpomněl na ostrý konflikt a válku Arménie x Ázerbajdžán o Náhorní Karabach, kde dodnes není úplně jasné, komu z nich patří. O to horší je to, že Arménci jsou pravoslavní, kdežto Ázeři zarytí muslimové. A to má Arménie exklávu Nachičevansko, které je ze všech stran obklopené Ázerbajdžánem. Prostě tady v tý oblasti jde jen o to, kdo s kým bude válčit. Hrůza.

...

Mouni, 6. 9. 2008 17:29

To je hrůza. A takých území je... Třeba ta Gruzie? To jsem jako nepochopila ty dementní Rusáky...