Jdi na obsah Jdi na menu
 


7. 12. 2007

Sedmero důvodů proč nesnášet Spartu

1. Korupce

Snad nikdo, kdo se orientoval ve fotbale ještě před korupční aférou, nevěřil ani tehdy, že liga byla "čistá". Spousta podivných zápasů, ani nebylo překvapivé, že většina z nich byla ve prospěch Sparty. Už téměř legendární věta "všechno bylo cinklý", kterou řekl Pelta (posléze se vše zamlžilo s tím, že je to neprůkazné a že je to prý myšleno nadneseně). Kontext věty ukazuje ještě mnohem širší souvislosti. Více na: http://fotbal.idnes.cz/fotbal.asp?r=fotbal&c=A050517_175540_fotbal_ber

Jak je možné, že během korupční aféry měla Sparta nejobsíhlejší složku a důkazy se záhadně ztratily přímo policii? není to trochu podivné? A proč se o tom nemluví? Spousta otazníků. Dalším vykřičníkem je např. v podstatě nevysvělené vyhození trenéra Sparty Františka Straky. Co když to s ním bylo jako s Kotrbou? (viz článek).

Hned, co korupční aféra skončila, rázem se Spartě nedařilo, fotbalovými slovy - nepadlalo to tam. A je to jen náhoda? Najednou si totiž funkcionáři nemohli dovolit vše uplácet a muselo se hrát aspoń na čas čistěji. Než aféra vyšumí. A přesně v téhle době se nedařilo zrovna Spartě a v lize se nakonec dotáhla jen na příčky zajišťující pohár UEFA. To je ale zvláštní náhoda, že?

2. Chování hráčů

Nejen nás Slávisty štve především namyšlené chování Sparťanů, jak fanoušků, tak hráčů. Vzhledem k tomu, že mají vždy vše snadné, na všechno mají peníze, Ligu mistrů hráli pravidelně a ligu velmi často s přehledem vedli. Ale u hráčů to je víc vidět - oni jsou v televizi, oni se projevují. Jejich často arogantní projevy prostě lidi vytáčejí. Např. Řepka, který už se proslavil kde čím nefotbalovým, Karel Poborský, Tomáš Sivok, atd.

Když jsme byli v jedné pražské restauraci po prohraném derby, číšník neměl dobrou náladu. Ukázal na velký stůl, který byl rezervovaný pro fotbalisty Sparty. Dál nám povídal o tom, jak to bude hrůza, až sem po zápase opět přijdou. Prý si o sobě myslí, že jsou mistři světa.

Chování správného Slávisty ba měla být především skromnost a poctivost. Jak už značí slávistické symboly (článek o symbolice barev je v přípravě).

3. Košťál, Horník, Pelta

Pokud ještě váháte, zda je pravda, co se zde píše a o čem se spekuluje, vzpomeňte na pár sparťanských bossů a šéfů. Provařený Horník, který vedl Spartu ještě před korupční aférou a díky ní se stal v podstatě symbolem úplatkářství. Košťál, nyní šéf ČMFS, který Spartu podporuje jak může, v reprezentaci hraje podivně moc Sparťanů, podivnější je ale projekt "Národní stadion". Už asi všichni víte. Zadlužené pozemky, zadlužená Sparta. Zdánlivě nelogicky zbourat ucházející stadion pro 30 000 lidí, na kterém se hrají mezinárodní utkání, aby se na stejném místě postavil stadion jen o 10 000 míst větší. Je jasné, že Spartě spadne zadarmo do klína moderní stadion a ještě jako kouzlem přijde o dluhy. Stejně tak to bude nepochybně výhodné pro Košťála... ale o tom více spíše na www.kostalven.cz.

4. Dělnický klub

Tak de facto protekční pozice vychází z minulosti. O Spartě se vždy mluvilo jako o proletářském klubu, Slavia byla utlačována. Nesměla nosit používat barvy, musela opustit Letnou pro stavbu pomníku, na Letné se postavil stadion pro Spartu. Slavia musela svůj název dokonce změnit na Dynamo, jinak to nešlo. Více snad napoví toto:

http://www.rws2001.com/derbyKSC.JPG

5. Bohatý klub, který si může dovolit všechno

Sparta "zabíjí" mnoho talentů. Může si dovolit (díky vysokým ziskům) nakoupit spoustu hvězd i talentů, ale málokdo se chytí. Naopak spousta talentů v podstatě zmizela (např. Jan Flachbart). Vzhledem k tomu, jak velkou moc měli a mají páni Košťál, Horník a Pelta, nebyly pro Spartu téměř žádné hranice (co se týče ČR).

6. Fanoušci

Jak by se dalo říci - jaký klub, takoví fanoušci. Nacistická gesta a rasistické pokřiky, to ke Spartě patří. Nejhorší pověst mají u nás tradičně Sparťané a Baníkovci.

7. Mediální obraz

Je zvláštní, že novináři i televizní komentátoři neřeknou nikdy naplno, že liga je cinklá, že rozhodčí píská evidentně křivě. Ani když hraje Sparta, ani když hraje někdo jiný. U TV Nova se nic jiného čekat nedalo, ale ještě, když ČT přebírala vysílací práva, vyhrožovala, jak chce ligu čistou a jakékoliv podezřelé jednání rozhodčího nenechá bez povšimnutí. A co se stalo? Nic... Jak se zdá, i tentokrát se nikdo (krom poškozených klubů) neodváží něco důležitějšího namítat nebo snad přímé přenosy ligy zastavit. Ani rasistická gesta, ani nic jiného, prostě se nic neděje.

Je také zvláštní, že korupční aféra proběhla tak nějak mlčky, že televizní komentátoři ani noviny předtím nezaznamenaly, že by se mohlo o korupci jednat. Přestože byly mnohé zápasy ovlivněny zcela jednozančně a jednostranně (např. sudí Krula Žižkov - Sparta), i novinové články to potvrzovaly, nic zvláštního se stejně nedělo.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

kritika

banik miluji , 8. 2. 2011 16:05

je lez ze banik ma hrozne fandy naopak jso to nejvernejsi fandova v čr je medilni lez ze banik ma rasisticke fanousky

máš naprostou pravdu ve všem!

Efez, 12. 1. 2008 19:41

SKS forever! Smrt Spartě!