Jdi na obsah Jdi na menu
 


21. 11. 2007

Eden - ráj na zemi

                                                                                                              Obrazek

Všichni Slávisté znají zajisté Eden, a nejen to. Každý den sledují na internetu, jak pokročila stavba tohoto moderního stadionu. Eden tu stával už kdysi a i tehdy na něj chodili příznivci červenobílého klubu. Tradiční místo ve Vršovicíh, nazývané Eden má ovšem původ svého jména přímo v Bibli.

Tzv. E.DIN ale opravdu existoval, byla to země, jejíž název znamená v překladu "rovina" (edin) nebo také „dům spravedlivých“ (E.DIN).Tato země leží v oblasti Mezopotámie. Vždyť také Sumerové byli starobylou kulturou, mnohé texty mají charakter podobný biblickým.

Ale teď zpět k zahradě Eden. Podle Bible Bůh nepostavil Adama s Evou jen tak někam, ale přímo do zahrady rajské. Tato zahrada se jmenovala Eden. Bible ovšem uvádí i přesnou polohu: byla na východě, zahradou procházela řeka, která jí zavlažovala. Rozdělovala se ve čtyři hlavní toky - Píšón, Gíchón, Chídekel a Eufrat. Uprostřed zahrady byl strom života. Zahrada byla plná ovocných stromů, zvířata měla za pokrm pouze zeleň a plody, prostě ráj na zemi. Zahradu střežili cherubíni.

Ačkoliv neznáme řeky Píšon ani Gíchón, řeka Chídekel je dnes známá jako Tigris. Známe také řeku Eufrat, takže polohu Edenu můžeme určit aspoň přibližně. Pomáhá tomu i další biblická nápověda: Píšon teče přes celou zemi Chavílu, kde je podle Bible skvělé zlato, vonná pryskyřice a kámen karneol. Gíchón obtéká celou Zemi Kúš. Chídekel bysme měli hledat na východ od Asýrie.

Kam tedy zmizely dvě další řeky? Je možné, že prostě vyschly a zmizely, vždyť to se v takových oblastech stává. Řeky prostě nejsou. Tak můžeme začít se spekulacemi, kde Eden ležel. Podle popisu je to zřejmé - Irák, místo dávné Mezopotámie. Odpovídal by tomu i popis. O vyschlých řekách kolují různé spekulace, v této oblasti jich je dost, takže kdo ví... O zemi Kúš panují domněnky, že je snad v oblasti Íránu. Takže mnozí z toho usuzují, že ztracený Eden leží pohřben pod Perským zálivem. O zemi Chavíla se zas panují domněnky, že je Arabským poloostrovem.

Vědci z Iráku jsou přesvědčeni, že Eden ležel asi 70 km u Basry. "Tady se nacházejí zkamenělé pozůstatky velkého stromu, jenž podle místních legend pochází z Rajské Zahrady. Tyto legendy také říkají, že snadno viditelnou vlnitou linii v místech, kde se dvě řeky stékají, po sobě zanechal biblický had, když prchal z ráje."

Ovšem v Bibli se hovoří o tom, že Bůh navždy Eden ukryl, naíc později podle Bible přišla potopa světa. Tedy kdo ví, jsou-li řeky Eufrat a Tigris na tom místě, kde byly před potopou. Kdo ví, zda vůbec potopa byla, zda Eden existoval. Dalšími místy, o kterých se tvdí, že zde byl Eden, jsou např. Egypt, Írán, Izrael. Martin Luther třeba rozuměl Edenem celou planetu zemi. Mohl to být třeba celá Eurasie, ale spekulovat dál je skoro bláznovství. Ať už ale byl nebo nebyl, ten slávistický Eden existuje a věřme, že pro nás Slávisty bude rájem.

 

 

 

 

zdroje: http://charmed.cybergames.cz/eden_zahrada_bozi.html

            http://www.zahady.cz/index.php?strw=rd&id=86

zdroj pro obrázek : http://eufrat.navajo.cz/

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář