Jdi na obsah Jdi na menu
 


31. 5. 2008

Marxismus a budování socialismu

Angola

Vlajka je inspirována symbolem marxistického Lidového hnutí za osvobození Angoly (MPLA), které bylo v popředí mnohaleté občanské války v Angole. Nejprve užívalo jinou vlajku, tato je pozdější (ale ze symbolů zde byla pouze hvězda ve středu). Dnešní vlajka pochází z roku 1975, kdy byla vyhlášena nezávislost Angoly. Mačeta a polovina ozubeného kola jsou inspirovány sovětskou tradicí (symbolizují dělníky v průmyslu a zemědělce). Cípy hvězdy značí jednotu, spravedlnost, demokracii, pokrok a svobodu. A k barvám: žlutá symbolizuje nerostné bohatství, červená a černá představuje heslo: "svoboda nebo smrt." Zároveň je červená barvou krve prolité za dob koloniálního útisku Portugalskem a černá je barvou Afriky. Mačeta také připomíná ozbrojený boj. Hvězda představuje mezinárodnost.

Obrazek












Burkina Faso
Vlajka není přímo socialistická, ale jako v některých dalších afrických státech, hvězda je i zde symbolem revoluce. Žlutá představuje bohatství, červená revoluci a zelená zemědělství. Tyto tři barvy jsou tradičními panafrickými barvami. Vlajka pochází z roku 1983.
Obrazek











Čína

Největší hvězda je symbolem společného programu a jednoty lidu. Tedy symbolem komunistické strany. Menší hvězdy představují čtyři skupiny budující socialismus: dělníci, rolníci, vlastenečtí kapitalisté a drobná buržoazie. Červená dříve symbolizovala Čínu, dnes ale symbolizuje revoluci a komunismus. Vlajka pochází z roku 1949, tedy z doby vyhlášení Čínské lidové republiky. Ne náhodou je vlajka podobná té sovětské. Autorem je Ma Hsu-Iun.

Obrazek












Kašmír
 

Zde se nejedná o socialistické ani podobné tradice či symboly. Ta podivná věc na vlajce Kašmíru je pluh. Ten je symbolem práce, bílé pruhy pak představují tři oblasti a tři náboženství zastoupené v Kašmíru - Ladákh - buddhismus, Džammú - hinduismus, Kašmír - islám. Kašmír není samostatný, jedná se o sporné území. Pokud si budete v Pákistánu kupovat mapu, pravděpodobně na ní bude zakreslen kašmír jako jeho součást. U indických map tomu bude naopak. Kašmír je starobylá země, na západě leží Ázád Kašmír (Svobodný-Džammú a Kašmír), pákistánský protektorát s vlastní vlajskou (s typickým půlměsícem a hvězdou), kde převažuje islám.

Obrazek












KLDR

Při vkládání obrázku se nestala chyba. Vlajka KLDR má skutečně poměr stran 1:2. Typický je poměr 2:3 (jak to má např. ČR), ale KLDR není zdaleka jediná vlajka s netypickým poměrem stran. Takových vlajek je mnoho a zobrazování s jiným poměrem stran je chybou.

A k samotné vlajce: modrá symbolizuje mírové snažení lidu (jiné zdroje uvádí, že symbolizuje Žluté a Japonské moře). Červená je barvou revoluce za socialismus, bílá je čistota ideálů a svébytné kultury a stejnorodost národa. Hvězda vyjadřuje radost z budování socialismu. Původní smybol t´äguk nahradil bílý kruh. Ještě před rokem 1948 (vyhlášení KLDR) zde existovala vlajka se srpy a kladivy (dokonce jich bylo 17), nechyběl zde ani dělník. V roce 1948 Kim Ir-sen rozhodl, že vlajku pozmění na vlajku, kterou má KLDR dodnes.

Obrazek










Mosambik
 

Vlajka v netradičním poměru 3:5 (některé zdroje uvádí 5:8). Červená i zde představuje revoluci, ozbrojený boj za nezávislost proti Portugalcům, zelená rostlinné bohatství a blahobyt, černá Afriku, žlutá nerostné bohatství a bílá je barvou spravedlnosti. Hvězda představuje budování socialismu. Symboly jsou převzaty ze státního znaku - motyka, samopal a kniha. Motyka je opět socialistický symbol práce, samopal znají v Mosambiku také až moc dobře, jen s těmi knihami to tak slavné není. V Mosambiku je gramotnost kolem 40 % (uvádí se 42,3 %).

Původní mosambická vlajka pochází z roku 1975, kdy byla vyhlášena nezávislost. Změna přišla s rokem 1983, tehdejší vlajka byla nahrazena vlajkou vládnoucí strany FRELIMO (Osvobozenecká fornta Mosambiku). Tato vlajka byla používána FRELIMem už v boji proti Portugalcům roku 1964 (vlajka z roku 1975 se nechala touto vlajkou inspirovat - měla stejné barvy jako vlajka FRELIMy). Jedinou změnou bylo doplnění o symboly ze stáního znaku: hvězda, samopal, kniha a motyka.

Obrazek












Myanmar (Barma)

Poměr stran je 5:9, vlajka pochází z roku 1948. Červená je barvou odvahy, odhodlání, jednoty a vytrvalosti. Modrá je barvou oblohy, na které svítí hvězdy, bílá představuje čistotu, pevnost a pravdu. Symboly jsou ozubené kolo a rýžové klasy, symboly průmyslu a zemědělství. Počet hvězd odpovídá rovnocennému postavení 14 barmským svazovým státům a oblastem (Barma je federací).

Obrazek










Vietnam
Červená znamená revoluci (jak jinak) a krev prolitou za svobodu země. Žlutá hvězda je symbolem jednoty a budování socialismu. Pět cípu sybolizuje: rolníky, dělníky, inteligenci, vojáky a mládež. Vlajka je v podobné podobě používána už od roku 1945 (v nynější podobě z roku 1955). Žlutá hvězda byla symbolem komunistického svazu Viet-minh.
Obrazek












Zimbabwe

Zelená je barvou zemědělství a flóry, žlutá nerostného bohatství a červená krev prolitou při boji za nezávislost. Černá je barvou Afriky a bílá barvou míru. Hvězda je symbolem budování socialismu. Soškaa ptáka je tzv. pták Velkého Zimbabwe, symbol slavné minulosti země. Vlajka pochází z doby vyhlášení nezávislosti (rok 1980).Vlajku údajně navrhl Robert Mugabe.

Obrazek











Flags courtesy of ITA's Flags of All Countries used with permission.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář