Jdi na obsah Jdi na menu
 


11. 12. 2008

Kouzlo olejomalby

Olejomalba je asi nejoblíbenější a nejrozššířenější technikou mezi malíři. V čem spočívá její kouzlo?
Než se olejomalba objevila, byla nejrozšířenější tempera. Kreslilo se jí především na dřevo a na plátno. Ale olej temperu jasně porazil. Leonardo da Vinci kouzlo olejomalby také objevil. Úplně na začátku své kariéry ještě jako učeň měl za úkol domalovat na obraz jen jednu postavu. Je o něm všeobecně známo, že byl technický typ a to se projevilo. Vytvořil barvu, kterou i použil na namalování té jedné postavy. Jeho postava pak byla mnohem živější než všechny ostatní, které působily matně.
Olejové barvy jsou totiž mnohem lesklejší než barvy ředitelné vodou (např. právě ta tempera). Ale olej má i další rozdíly oproti temperám. Především mnohem pomaleji schne. Obvykle několik dnů. Když už ale jednou vrstva zaschne, už jí neupravíte. Můžete jí pouze přemalovat. Temperu můžete vodou kdykoliv opět rozmazat.
Ideální se olejem maluje na desky nebo plátna, bohužel je to trochu dražší. Ale zas ne o tolik, aby si to člověk nemohl pořídit. Je třeba mít terpentýn (dá se koupit i bez zápachu). Paní Peroutková mi poradila, abych nechával štětce v terpentýnu třeba i na delší dobu, jinak mohou ztvrdnout. Terpentýn je rozpouštědlo, dá se ho však použít i pro ředění barvy. Terpentýn má tu vlastnost, že pokud jím ředíte barvu, všechen se brzy vypaří a na obraze zbyde jen barva. Terpentýn se rychle vypařuje (je těkavý). Asi proto mi ho nějak moc ubývá :-D
Olejomalba skýtá řadu možností, ředit barvy je dobré různými druhy olejů (např. lněný, makový), přičemž výběr oleje záleží na vašem stylu malby. Někdo dává přednost hutnější barvě, někdo vodovější. Někdo chce, aby tahy štětcem byly vidět, někdo zas ne. Na závěr se dá použít lak nebo fixativ.
Bohužel do olejomalby teprve pronikám, ale snad alespoň tyto informace se budou hodit. Pokud by byl zájem, další příspěvek se může týkat třeba těch různých druhů olejů :-)
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

...

Mouni, 13. 12. 2008 19:10

Aháááá.

...

PoKy, 12. 12. 2008 11:20

Do terpentýnu se ty štětce odkládají, aby na nich ta barva neztvrdla a myjí se v nich.

...

Mouni, 11. 12. 2008 20:06

A ten terpentýn se primárně používá na co?