Jdi na obsah Jdi na menu
 


6. 5. 2008

Výstava Františka Foltýna

ObrazekVýstava se mi líbila (i když je pravda, že mě v umění stačí ke štěstí málo).
První obrazy byly z období po roce 1920 a převážně znázorňovaly velmi zdařilé fauvistické (snad.. já tohle pletu) krajiny. Sem tam se objevila nějaká ta figura, ale to už mě tolik nezaujalo. Snad jen jeho Raskolnikov, který má v jeho pojetí výrazně kubistické rysy... To už také doba pokročila (snad se jen zmíním o obrazech typu Imperialismus nebo Nezaměstnaní) a Foltýn se dostává do Paříže. Tam potkává Kupku a začíná malovat abstraktně. A také jsem se na výstavě dozvěděl, že u nás jediný Foltýn a Kupka malovali v první pol. 20. stol. delší dobu abstrakně. Jeho abstraktní obrazy jsou v mnoha směrech zajímavé. Jak bylo řečeno ve videu, působí na diváka jako zátiší. Často jsou ohraničené kolem dokola čarami, které zaměřují divákovu pozornost. I na těchto obrazech je vidět kubistická průprava, především v přechodu barev.
Jenže v Praze se abstrakce nějak "nechytla" a Foltýn tak raději začal malovat reálněji. Nastala temná doba, okupace a i Foltýn začal malovat obrazy temnější, především reálně temé krajiny. Je z nich cítit především smutek a beznaděj. Nicméně jsou krásné. Poválečné období mě moc nezaujalo, snad na zajímavý krátký návrat k abstrakci (tuším těsně po válce a v 60. letech). Maluje tedy především reálně (nuceně dle tehdejšího režimu) - krajiny a poloabstrakní obrazy. Jenže jako by všem zůstalo trochu temna. Veselé barvy z 20. let jsou ty tam...
No co sem víc budu psát, výstava stojí 60 Kč pro studenty dvojnásob pro normální lidi.
http://www.ghmp.cz/c_zvon.php#vyst

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

:-/

Mouni, 7. 5. 2008 22:32

Ty už jsi tam byl... Zrovna jsem si říkala, že bychom mohli vyrazit společně, protože jiné lidi (z PF nebo odjinud) těžko přemluvím k návštěvě kulturní akce a já tak nějak poslední dobou nerada sedím doma na zadku a na výstavě obrazů (kromě těch tvých) jsem už dlouuuuuho nebyla. :-( Tak až budeš mít zase tip, ozvi se mi, jo? :-)