Jdi na obsah Jdi na menu
 


10. 12. 2007

Kdo byl Ras Tafari, zakladatel rastafariánství?

Jamajčané jsou z velké části bývalí otroci, tedy mají Obrazeksvůj původ v černé Africe. V roce 1920 vyslovil jistý kazatel Marcus Mosiah Garvey proroctví: ,,Jednou přijde černý král, který vyžene bílé kolonizátory z Afriky. Potom se vrátíme domů!"

A jak to souvisí s rastafiriánstvím? Onen Ras Tafari byl slavný Haile Selassie, habešský císař. To on byl ten osvoboditel, který dokázal vyhnat roku 1930 Italy z Habeše (dnešní Etiopie) a podpořil onu myšlenku návratu do černé vlasti. Stal se prorokovaným králem. Haile Selassie I. se původně jmenoval Ras Tafari a údajně byl potomkem biblického krále Šalamouna a královnyze Sáby (která snad byla v Habeši).

Jah Ras Tafari - "Jah" je to samé co "Jahve", tedy Bůh. Je totiž považován rastafariánci za inkarnaci Boha, černého mesiáše. V soudný den má vyvést všechny černé, jejichž vlastí je Afrika zpět, tedy do své vlasti, do Afriky - tzv. Zionu. Užívá se také Jah Rastafari Makonnen. "Ras" je něco jako titul prince a Tafari značí příslušnost tomuto rodu.

Rastafariáni jsou typičtí jakýmsi ležérním stylem života, pletenými čepicemi v červeno žluto zelené kombinaci (což jsou mimochodem tradiční etiopské barvy). Proslulé dredy původně vznikly nedbáním o péči o vlasy. Nestříhaly se, ani nečesaly a tak se samovolně zamotaly, zauzlovaly a propletly. Typickým pro ně je také kouření marihuany, reggae a jakási svobodomyslnost.

Rastafari je také chápáno jako jamajská náboženská společnost s prvky židovství, křesťanstí (Etiopie je kolébkou afrického křesťanství) a animistických nábožeství. Z těchto náboženství převzaly některé prvky - symbol lva, židovské hvězdy, zákaz konzumace některých druhů masa a alkoholu.

"Rastafariánská filozofie vychází zejména z předpokladu, že černošští obyvatelé Ameriky a přilehlých karibských ostrovů, kteří sem byli zavlečeni jako otroci, jsou přímí potomci krále Šalamouna a královny ze Sáby. Považují se za jeden ze ztracených izraelských kmenů, proto mají ve znaku lva Judského (dready mají připomínat jeho hřívu - viz analogie s pejzy)." *

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

______________________________________________________________________

zdroje:

http://skoronic123.bonzuje.cz/1805-ras-tafari.html

http://cs.wikipedia.org/wiki/Jah_Ras_Tafari

* http://encyklopedie.seznam.cz/heslo/147123-rastafari

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář