Jdi na obsah Jdi na menu
 


27. 10. 2007

Kryptozoologie

Kryptozoologie se zajímá o záhadná zvířata, která jinak věda nebere v potaz. Ke kryptozoologii patří fámy, pověsti, legendární a hlavně obrovská a bizardní zvířata, přežvivší dinosauři a krytolebci, sněžní a pralesní muži, ale i další jiná více či méně bájná zvířata, která mohou a nemusí existovat.

Nejznámějšími jsou např.:

Orang pendeg - V indonéskýc pralesích se údajně skrývá pralesní muž. Kromě Oranga Pendega a Yettiho existuje veliká spousta zpráv o dalších pralesních nebo horských mužích, v Severní Americe tzv. "bigfoot" alias Saskatch, jiný muž prý žije kdesi na Kavkaze. Ale koutů světa, kde tvrdí, že spatřili pralesního nebo horského muže, je mnohem víc. Neexistuje ovšem žádná věrohodná fotografie nebo videozáznam.


El chupacabra - Hrůzu nahánějící mexická šelma. Nikdo přesně neví, jak má vypadat. Údajně má ostré zuby a křídla. Tvrdí se, že to může být obří upír, který zabíjí ovce ve velkém. Na youtoube se objevil záběr na údajně mrtvého el chupacabru, ale jedná se nejspíš o prašivinou postiženého kojota.


Olgoj-chorchoi - Mongolské pověsti hovoří o obrovském pouštním červu, který zabíjí pohledem. Dál je všechno jen na fantazii posluchače.

Čipekwe - Domorodci ze Zambii mluví o obrovském krokodýlovi s rohem na temeni hlavy, které žije u jezera Bangweul. Kryptozoologové hovoří o podobnosti popisu s baryonyxem (druh dinosaura), také může jít o neznámý druh archaickégho krokodýla nebo snad dokonce krytolebce. Další zprávy o obřím krokodýlovi jsou hlášeny z Amazonie, kde ho i uctívají. Může se snad jednat o druh Purusaurus brasiliensis? Obří krokodýli kdysi v éře dinosaurů žili, pravděpodobnost jejich přežití je ale velmi nízká. Myslím, že teorie o existenci baryonyxe jsou hodně odvážné až utopické. Obrázky baryonyxe jsou zde:

http://images.google.cz/images?hl=cs&q=baryonyx&btnG=Hledat+obr%C3%A1zky&gbv=2

Jezerní příšery - Většinou se mluví o vodních hadech nebo dlouhokrkých příšerách. Po světě je jich hlášeno opravdu dost a dost. Nejen Nessie, ale např. příšera tureckého jezera Van nebo také čínská jezerní příšera. Dále také mokele mbembe a podobné africké jezern obludy. Často se spekuluje o přeživším plesiosaurovi, ale důkazy i přes spousty pokusů, žádné.


Mokele - mbembe - ve střední a západní Africe se často mluví o vodní příšeře podobné dávným sauropodům. Je sice býložravá, ale údajně nebezpečná pro člověka tím, že svým vynořováním převrací a potápí čluny.

Vakovlk - Poslední sice uhynul ve třicátých letech v zoo v Hobartu, řada lidí je však přesvědčeno, že kdesi v tasmánské buši ještě přežívá. Dokonce sám Edmund Hillary se vydal do buše hledat vakovlka. Ovšem neúspěšně. Není vyloučeno jeho přežití, ale zatím žádný přesvědčivý důkaz neexistuje. Tento jedinečný vačnatec, známý jako "tasmánský tygr" (kvůli svému pruhování), dokázal otevřít tlamu až do neuvěřitelného úhlu. Tvarem těla připomínal vlka, ale farméřům se zjevně nelíbil. Nepřispělo mu ani zavlečení jiných druhů-konkurentů. Unikátní záběry vakovlka můžete shlédnout zde:

http://www.youtube.com/watch?v=BiF7pJMQIqE

kryptozoologické odkazy -

http://www.volny.cz/rojar/cryptozoologie/

http://www.kryptozoologie.estranky.cz/

http://de.wikipedia.org/wiki/Kryptozoologie

http://www.kryptozoologie.com/

http://www.cryptozoology.com/

http://www.pibburns.com/cryptozo.htm

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Rada autorovy

Anna, 15. 10. 2009 16:25

Pro inspiraci uvádím adresu:
http://annapichnerova.blog.cz/
Jinak přeji úspěšnost ve hledání podkladů pro Vaše články.

Upozorní autorovy

Anna, 15. 10. 2009 16:23

Dovolím si autora upozornit na několik závažných chyb:video sněžného muže bylo pořízeno minulý rok v Rusku a odborníci se shodují na tom,že jeho autentičnost bude jen těžké vyvrátit.Důkazi současné existence plesiosaura též potápěči našli vícekrát a chupacabra byl několikrát natočena.Z roku 2009 je potom pořízena kompletní dokumentace nálezu,který ji velmi blízce připomínal.