Jdi na obsah Jdi na menu
 


27. 3. 2009

ZOO Praha - březen 2009

Zoologickou zahradu jsme neprošli celou, ale i v té menší polovině, kterou jsme stihli, jsem viděl spoustu zajímavých věcí.

To, co mě zaujalo asi nejvíce, byla krysa obláčková. Tohle zvíře je až úplně na okraji pavilonu Indonéská džungle, takže jsem jí málem ani neviděl. Už jsem mířil k východu, když jsem si všiml, že v rohu je ještě jedna "výloha". Tak jsem si řekl, že Obrazekkdyž už jsem tady, musím toho vidět co nejvíc. Krysa obláčková mě však dostala. Především působila naprosto nezvykle. A to jak svým vzhledem, tak i velikostí a pohybem. Byla velká asi jako hutia konga a připomínala mi jí i tvarem těla. Pokud nevíte, jak je velká hutia konga, tak mi to přijde asi jako kočka domácí. Nicméně krysa obláčková mě zaujala i tím, že vůbec nevypadala jako myš, spíš trochu jako bobr. Nicméně barvu měla úplně jinou - šedivě bílou s černou páskou přes oči. Bylo evidentní, že je stromové zvíře, neboť celou dobu se pohybovala po stromě, a to tak, že docela rychle. Nakonec začala tancovat po dvou a hlavu měla natočenou k nebi. Opravdu zajímavé.
Později jsem se dočetl, že: "Tento druh hlodavce patří ve světových zoologických zahradách k raritám a lahůdkám pro znalce. V Evropě ho naposledy úspěšně Obrazekchovala londýnská zoo v osmdesátých letech. V současné době existuje mimo filipínskou domovinu úspěšný chov pouze v newyorské zoo v Bronxu. (...)  Intenzivní péče se odrazila narozením prvního mláděte 11.ledna letošního roku. Mládě se narodilo osrstěné, s porodní váhou asi 120 gramů. (...) Krysy obláčkové jsou vůbec největším zástupcem podčeledi myšovitých, v dospělosti dosahují hmotnosti více než dvou kilogramů." viz: http://www.pragueout.cz/events/krysa-oblackova-zoo-praha
Krysa obláčková je prý také známa jako myš nejhezčí, což můžu potvrdit, i když si myslím, že většina lidí jí přehlédne, případně nebude vůbec tušit, jaká rarita to je.
Obrazek










Další věcí, která mě překvapila, byla aktivita binturonga. Ačkoliv je v zoo už několik let, vždy ležel v koruně stromů a spal. Člověk tak viděl jen černé cosi kdesi vysoko na Obrazekstromě. Tentokrát však binturong chodil. Vysoko ve větvích zřejmě šel ke svému oblíbenému místu pro odpočinek... Hned, jak dorazil na to správné místo, lehnul a usnul jako obvykle.






Obrazek











A pak následovala další z věcí, kterou jsem dosud neviděl - souboj přímorožců. Bylo jich ve výběhu asi deset a do hry se zapojili snad všicObrazekhni. Pobíhali jako v manéži kolem dokola výběhu, ale nepravidelně cik cak. Co chvíli si některý vzpomněl, že si zašermuje (také se jmenuje přímorožec šavlorohý). Jejich rohy opravdu připomínají šavle a dokonce je i nápadně podobně používají. Souboje byly krátké a nijak agresivní, končily téměř vždy pokračováním v běhu, který působil často legračně. Přímorožci běhali doslova namachrovaně, a to tak, jako by na sebe chtěli upozornit. Nesli se jak páni a často se dali do vzorového klusu. Pak byl vždy zase kratičký souboj a zase namachrovaný klus.

ObrazekTaké jsem poprvé viděl páva, který ukazuje pávici ocas v celé své kráse. Určitě se takhle pokoušel už nějakou tu hodinu. Ačkoliv návštěvníci fotili a natáčeli tu podívanou o sto šest, ostatní pávi jen bez zájmu koukali, jedinou pávici mezi nimi to nijak extra nebralo. Páv se chdák snažil, jeho ocas byl doslova plně roztažený pestrý vějíř s mnoha oky. Také se s tím vějířem otáčel a chrastil, aby na sebe ještě víc upozornil. Jak to nakonec dopadlo, to nevím.

obrázky ze zdroje:


krysa obláčková:
http://samutsaringbuhay.wordpress.com/2007/07/16/more-adorable-than-ratatouille/
http://www.mammalogy.org/mil_images/images/mid/1365.jpg
http://www.arkive.org/media/F5/F516521D-27E9-4F51-88F6-A936D01B5766/Presentation.Large/photo.jpg

binturong:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a7/Binturong_in_Overloon.jpg
http://newsimg.bbc.co.uk/media/images/42987000/jpg/_42987009_binturong_getty416b.jpg

přímorožec šavlorohý:
http://www.zoopraha.cz/upload/zvirata/lex000000171_p.jpg

páv korunkatý
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0d/Ostrava,_zoo,_páv_korunkatý.jpg



 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář