Jdi na obsah Jdi na menu
 


17. 12. 2007

Rohatí dinosauři

Ceratopsidae, česky "rohaté tváře", pochází z řeckého kerat (roh) a ops (tvář), patří mezi ptakopánvé dinosaury svrchní křídy, žijících na území Severní Ameriky a Asie.

ObrazekVšichni ceratopsidi byli čtyřnozí, nikdy nechodili po dvou nohách,  a vymřeli na konci křídy, před 65 miliony let. Byli býložravci, měli tedy jakýsi zobák, podobně jako draví ptáci. Dalším společným rysem je (obvykle vysoký) límec, který je součástí lebky, ale je dutý. To znamená, že byl sice lehký, ale zároveň musel jít snadno protrhnout (pokud byl potažen kůží, jak se předpokládá). Tento límec dělal tyto dinosaury opticky větší. Pokud navíc kroutil hlavou doleva a doprava, svými rohy mohl způsobit zranění, pokud bylo protivníků více a útočili z boku. Předpokládá se, že límec byl barevný, možná s jakousi kresbou, která mohla sloužit jako identifikace, mohl také vábit samičky.

Pravděpodobně žili ve stádech, dále je možné, že bránili mláďata tím stylem, že se postavily dokola, nepříteli nastavily své štíty, přičemž mláďata zůstala uvnitř tohoto kruhu.

Tyto vyspělé zbraně a obranné schopnosti musely mít svůj dobrý důvod. Ceratopsidi byli velcí a museli se bránit i takovým predátorům, jakým byl Tyranosaurus.

_______________________________________________________

Mezi nejstarší zástupce patřil Protoceratops (viz obrázky dole, zdroj: http://library.thinkquest.org/C0128701/Pictures/protoceratops.jpg a http://www.gondwanastudios.com/info/pro.htm) z oblasti pouště Gobi, kde byla nalezena spousta památek po tomto dinosaurovi, včetně vajec a zárodků. ObrazekŽil ve svrchní křídě, před 80 mil. lety. Byl velmi malý (kolem 2 m dlouhý) a neměl žádné rohy. Žil ve skupinkách, živil se různými výhonky a vejce zahrabával do písku. Velmi známá je fosilie zachycující boj protoceratopse s velociraptorem. Zřejmě byli náhle zasypáni přímo uprostřed souboje.

Obrazek

_____________________________________________

ObrazekV Číně ovšem objevili zástupce teprve ze samého počátku Křídy, před 140 miliony lety tedy měl žít jistý Chaoyangsaurus yangi (obrázek: http://internt.nhm.ac.uk/jdsml/nature-online/dino-directory). Byl nalezen roku 1999.

Obrazek

__________________________________________

Dalším objevem byl Yinlong downsi (obrázek: http://stat.ameba.jp/user_images/47/94/10006948877_s.jpg), který byl ještě o 20 milionů let Obrazekstarší. Měřil sotva metr dvacet a na výšku přes metr. Neměl límec ani rohy, byl to tedy ještě trpaslík bez výzbroje.

______________________________________________________

Psittacosaurus byl jedním z prvních ceratopsidů. Tedy spíš jejich předkem. Neměl ještě žádný límec ani rohy a na první pohled se podobá svým "vnukům" jen mmohutným "papouščím" zobákem. I jeho jméno Obrazekznamená "papouščí ještěr". (Obrázek ze serveru: http://dinonews.net/index/psittacosaurus.php) Byl jen 2 m dlouhý a vážil asi 20 kg. Žil před 135 až 105 mil. lety. Byl nalezen v Číně, Mongolsku, Rusku a Thajsku. Dokázal zřejmě běhat po dvou, dokonce zřejmě dával přednost této chůzi. Byl býložravec. Psittacosaurusů je také známo největší počet druhů ze všech dinosaurů. Z tohoto rodu jich je známo 9 až 11 druhů. 5

__________________________________________________

K asijské větvi patří i Microceratops neboli Microceratus ("malý roháč") z Mongolska. Měřil jen kolem 80 cm, byl tedy jedním z nejmenších ceratopsidů. Je to velice raný příbuzný protoceratopse, měl ale mnohem menší límec a běhal bipedně po zadních štíhlých nohách, takže se pohyboval velmi rychle a mrštně.

______________________________________________

Postupně ovšem začal rychlý rozvoj těchto dinosaurů, a to v Severní Americe. Kdo ví, proč tomu tak bylo, ale v Asii se tento "boom" nekonal. Vyvíjeli se, měly různé rohy, límce, byli velcí a mohutní, se silnou kůží. Nálezy z doby před 76 miliony let již jasně dokazují, že se ceratopsidi rozdělili do dvou odlišných skupin. "Podle tvaru a velikosti kostěného límce a rozmístění a velikosti rohů na hlavě dnes známe rohaté dinosaury s límcem krátkým a límcem dlouhým. Ti s krátkým límcem (Centrsaurinae) mají dlouhý nosní roh a krátké rohy nadočnicové, u těch s dlouhým límcem (Chasmosauridae) je tomu přesně naopak."1 Prohlédněte si rozmanitost "rohatých" dinosaurů:

____________________________________________________________

Nejznámějšími zástupci je rod Triceratops ze západu Severní Ameriky, kde se vyskytoval velmi hojně. Jeho jméno znamená v překladu "třírohá tvář", objeven byl roku 1889. Je největší známý ceratopsid (výška 2,7 m, délka 9 m, hmotnost 7 až 10 tun). Na tváři měl tři dlouhé rohy, krátký límec, ale plný. To je mezi ceratopsidy naprosto vyjjímečné, obvykle bývá (jak je již výše uvedeno) dutý. I přesto patří do skupiny mezi dinosaury s dlouhým límcem. Patřil mezi poslední dinosaury vůbec.

Obrazek

Obrazek






____________________________________________________

Dalším zajímavým členem této rodiny byl Chasmosaurus ("jámový ještěr")(viz obrázek níže, vlastní tvorba, olejová křída). Měřil kolem 5 až 6 metrů a vážil kolem 3 tun. Žil v období okolo 75 mil. let v Severní Americe, na severozápadě. Měl velmi dlouhý, dutý kostěný límec, Obrazekpo stranách s kostěnými výrůstky, tři rohy na tváři. "Rod Chasmosaurus patří mezi pár dinosaurů, u kterých známe i otisky kůže (mezi další patří například Microraptor, Carnotaurus, Edmontosaurus). Na základě těchto zkamenělin víme, že v kůži měl chasmosaurus velký počet malých kostěných hrbolů."2 Známe čtyři druhy chasmosaurů.


________________________________________________________

Velice elegantně působí dinosaurus s vysokým límcem, zvaný Torosaurus (obrázek pochází z: http://www.leute.server.de/frankmuster/T/Torosaurus1.jpg a http://www.dinosaurios.info/images/torosaurus-2.jpg)("děrovaný ještěr" kvůli velikým Obrazekdutinám v límci). Ze všech dinosaurů měl druhou největší lebku, vysoký a úzký kostěný štít. Byl dlouhý skoro 8 m a patřil k největším ceratopsidům.Byl nalezen roku 1891 ve ObrazekWyomingu, posléze byly nacházeny fosílie v oblasti ameriského severozápadu . "Se zajímavou (a dokonce veřejně publikovanou) teorií přišel Jack Horner, když označil Torosaura za synonymum Triceratopse s tím, že Torosaurus v podstatě představuje dospělou verzi jednoho z pohlavních „morfů“ svého slavnějšího příbuzného. Horner přitom poukazuje na fakt, že nebyli nalezeni žádní mladí jedinci Torosaura a že zhruba na 50% lebek mladých jedinců Triceratopse se vyskytují dvě tenké oblasti, jejichž umístění koresponduje s umístěním děr na límcích Torosaurů. Z toho vyvozuje závěr, že všichni jedinci Triceratopse měli do dosažení sexuální dospělosti scelené límce, zatímco po jejím dosažení se u jednoho z „morfů“ vyvinul delší límec jako znak sexuality, jehož velká hmotnost byla vyvážena otvory, které se vytvořily v kosti. Ačkoli tato teorie vysvětluje absenci nálezů mladých jedinců Torosaurů a rovněž rozdíly mezi límci mezi exempláři Triceratopse, není současnou paleontologickou komunitou z větší části přijímána." 3 Stejně jako ostatní ceratopsidi byl býložravec, měl "papouščí" zobák, který používal k drcení tuhých listů a větviček. Raritou je fakt, že byly nalezeny pouze lebky tohoto zvířete.

_________________________________________________________

Po zuby vyzbrojený Styracosaurus, neboli "ještěr s bodci" (viz obrázek níže, vlastní tvorba, tužka a vodovky, napravo obrázek z http://pravek.wz.cz/tvar/tvar.htm) musel být jen těžko k poražení.Obrazek

Obrazek

Žil před 84 až 71 mil. lety a byl dlouhý pře 5 metrů. Patřil k dinosaurům s krátkým límcem, měl však dlouhý roh na nose a další dlouhé rohy podél celého dutého límce. První nálezy jsou z Alberty z roku 1913 a Obrazek"podle studie
Gregoryho Paula a Pera Christiansena umožňovala stavba předních a zadních končetin Styracosaurovi i ostatním ceratopsidům rychlejší chůzi než dnešním slonům (některé odhady hovoří až o 32 km/h). Usuzují tak z objevených stop ceratopsidů, které nevykazují žádné známky roztažených předních končetin. Jako všichni ceratopsidi žil Styracosaurus ve velkých stádech, čemuž nasvědčují nálezy rozsáhlých hřbitovů s fosilními pozůstatky." 4

(obrázek lebky styracosaura převzat z:  http://www.dkimages.com/discover/previews/824/95022680.JPG)

____________________________________________

Známý je také Centrosaurus (obrázek ze zdroje: http://pravek.wz.cz/tvar/tvar.htmObrazek). Po něm se jmenuje celá skupina dinosaurů s krátkým límcem. Byl až 6 m dlouhý a vážil kolem 3 tun. Žil před 75 mil. lety a jeho fosílie jsou známy z Alberty. Měl jen jeden dlouhý roh a nad očnicemi krátké růžky. Byl hojný a i jeho stáda musela být početná. Na zachovaných fosiliích jsou patrné znaky pohavního dimorfismu, samci měli nejspíš vyšší lebku, límec a delší dopředu namířený roh.

___________________________________________________________

Pentaceratops, neboli "pětirohá tvář", žil před asi 75 miliony lety, kromě tří rohů na tvváři měl ještě dva pod očima, směřující dolů. Měřil kolem 8 metrů. (zdroje obrázků: http://www.weatherenthusiast.com/pics/museum/pentaceratops.jpg 

a http://www.pangeaworld.it/main/diziosauros.asp?chiave=Pentaceratops a http://www.snomnh.ou.edu/exhibits/ancientlife/images/Mesozoic/lo-Pentaceratops.gif) Byl jeden z největších ceratopsidů. Měl ze všech dinosaurů největší lebku - rekord je 3,1 metru!!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek________________________

Albertaceratops "rohatá tvář z Alberty" byl popsán jako první roku 2007. Patří k certopsidům s krátkým límcem. (Obrázek pochází se zdroje: http://www.wildprehistory.org/index.php?option=com_content&task=view&id=48&Itemid=40 , který ho převzal ze stránek Royal Tyrrell Museum)

_______________________________________

Dalším zajímavým ceratopsidem byl Einiosaurus prosurvicornis, tedy "bizoní ještěr dopředu směřující roh". Žil na západě USA, nalezen byl v Montaně. Byl 5 až 6 m dlouhý. žil ve svrchní křídě (před 75 ml. let)

Obrazek

(http://www.nhm.ac.uk/resources/nature-online/life/dinosaurs/dino-directory/drawing/Einiosaurus.jpg)




_______________________________________________

Rohatých dinosaObrazekurů bylo v Severní Americe hodně. Anchiceratops "blízkorohá tvář" byl velmi podobný chasmosaurovi, měřil 4 až 6 m, žil ve svrchní křídě před 78 - 70 mil. lety.

(obrázek: http://www.ufonet.be/RESIMLER/dinozor/images/anchiceratops_jpg.jpg)



____________________________________________________


ObrazekAvaceratops "rohatá tvář Ava" (podle manželky objevitele) byl o něco menší, měl také menší skromnější kostěný límec a pouze jeden roh. Žil před 75 mil. lety. (obrázek: http://crimlaw.blogspot.com/Avaceratops%20lammersi.jpg)



______________________________________________

ObrazekLeptoceratops "drobná rohatá tvář" žil sice až ve svrchní křídě (před 68 - 65 mil. lety) na území západu Severní Ameriky, ale měl znaky blízké ranným ceratopsidům (např protoceratopse). Měřil jen do 2 m, byl tedy velmi malý, měl také velmi malý límec bez rohů. Měl kratší přední končetiny, zřejmě běhal po dvou. (obrázek: http://www.search4dinosaurs.com/Leptoceratops_gracilis_by_patriatyrannus.jpg)

__________________________________________________

ObrazekDiceratops byl podobný triceratopsovi, měl však jen dva rohy, ten na nose mu chyběl, navíc měl diceratops odlehčený límec velkými otvory, jak je typické pro ceratopsidy.(obrázek: http://www.ngdir.ir/SiteLinks/Kids/Image/diano-farsi/DICERATOPS2-ma.jpg)




Arrhinoceratops neboli "tvář bez rohu" byl velký ceratopsid s dvěma dlouhými rohy nad očima a malým rohem či spíše hrbolem nad nosem. Měl dva velké otvory nad límcem.

Montanaceratops "rohatec z Montany" byl spíše menší ze severoamerických ceratopsidů, měl menší límec a jen jeden menší roh nad nosem. Podobal se tedy trochu protoceratopsovi.

Brachyceratops "krátkorožec" byl menší ze severoamerických ceratopsidů. Zatím byly nalezeny jen fosilie mládďat, takže je možné, že se jedná o mláďata jiného druhu, které dospíváním změní svůj vzhled. Brachyceratops měl jeden roh na nose, dva velmi malé rohy nad očima, poměrně malý límec a krátký ocas.

Pachyrhinosaurus "tlustonosý ještěr" byl velký podivný ceratopsid. V límci měl dva velké otvory, úplně nahoře na límci čtyři rohy zvláštně zahnuté do stran, na nose zřejmě jen destičku místo rohu (i když je možné, ža se na této destičce nacházel onen chybějící roh). Tuto destičku obklopovalo několik hrbolů.

___________________________________________________

zdroje:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Ceratopsidae

1 http://www.21stoleti.cz/view.php?cisloclanku=2007031903

2 http://cs.wikipedia.org/wiki/Chasmosaurus

3 http://forum.wildprehistory.org/viewtopic.php?t=756&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=&sid=0a70b19df1e2abb746485b3ecd08ace8

4 http://forum.wildprehistory.org/viewtopic.php?t=394&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=&sid=566ce054fce74761f0a912f6588c972e

5 http://www.wildprehistory.org/index.php?option=com_content&task=view&id=412&Itemid=83

http://pravek.wz.cz/dinosaur/rohatci.htm

http://cs.wikipedia.org/wiki/Torosaurus

http://forum.wildprehistory.org/viewtopic.php

http://www.21stoleti.cz/view.php?cisloclanku=2005042110

http://cs.wikipedia.org/wiki/Centrosaurus

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

gеt nоw # bіg bonus

Petarethen, 16. 6. 2023 5:13

Best onlіnе саsіno
Bіg bоnus аnd Frееsріns
Spоrt bеttіng аnd pоkеr

go now https://tinyurl.com/2p8csp43

Летний лента-матч в KINOLAND: Раскрой с целью себя свежеиспеченный область дарового HD картина!

Jamesarida, 15. 6. 2023 19:00

Здрасти, кинолюбители!

Это самая лето станет сообразно-истинному горячим благодаря нашему бесплатному кино-марафону в KINOLAND (https://go.kinoland.biz/)! Мы приглашаем вас окунуться в мир качественного кино в отсутствии всяких проблем. Недостает регистрации, недостает СМС, просто приобщайтесь к нам и восторгайтесь!

У нас есть широкий выбор фильмов на хоть какой вкус: от глубоких драм до веселых комедий, от увлекательных триллеров по романтических ситуаций влюбленности. И всё наверное - в замечательном HD свойстве!

Не пропустите возможность вести это самая лето с кино, кое заставит вас снова и снова ворачиваться в KINOLAND (https://go.kinoland.biz/). Пускай наверное лето станет много запоминающихся кино-моментов!

С почтеньем,
Ваша команда KINOLAND.

Яманская Школа https://yamanshkola.ru/

YamanShkolaFub, 4. 6. 2023 1:52

Яманская Школа https://yamanshkola.ru/

Elevate Your Trading Skills with Binary Options

OlpopEte, 24. 5. 2023 4:31

Hi!
Get ahead in the financial game with binary options trading on our platform. Earn high returns of up to 200% with a low $200 deposit. Enjoy simple and secure trading with real-time market analysis and a user-friendly interface. Stay in control of your investments with anytime, anywhere access and advanced security measures. Start your successful journey now!

WARNING! If you are trying to access the site from the following countries, you need to enable VPN which does not apply to the following countries!
Australia, Canada, USA, Japan, UK, EU (all countries), Israel, Russia, Iran, Iraq, Korea, Central African Republic, Congo, Cote d'Ivoire, Eritrea, Ethiopia, Lebanon, Liberia, Libya, Mali, Mauritius, Myanmar, New Zealand, Saint Vincent and the Grenadines, Somalia, Sudan, Syria, Vanuatu, Yemen, Zimbabwe.
https://trkmad.com/101773
Sign up and start earning from the first minute!

Премиум база для Xrumer

XrumerNeobe, 20. 5. 2023 22:31

Премиум база для Xrumer https://dseo24.monster/premium-bazy-dlja-xrumer-seo/baza-dlja-prodvizhenija-sajtov-pri-pomoshhi-xrumer/
Лучшая цена и качество.

Работа в Новокузнецке

Davidtop, 16. 5. 2023 13:43

https://vk.com/rabotanovokuznetsk

Работа в Новокузнецке

Davidtop, 16. 5. 2023 12:49

https://vk.com/rabotanovokuznetsk

Посоветуйте Детского Офтальмолога

Henrydob, 11. 5. 2023 10:28

С какими симптомами обращаются к педиатру?
спазмофилия; фебрильные судороги; вегето-сосудистая дистония; полиомиелит; синдром Дауна https://www.uni-ort.ru/ophthalmology

Целиакия ( глютеновая энтеропатия )
Ларингит https://www.uni-ort.ru/price

Запись на приём https://www.uni-ort.ru/psychology

Коклюш – это инфекционное заболевание, которое поражает верхние дыхательные пути и проявляется в виде приступов кашля https://www.uni-ort.ru/ultrasound
Заболевание передается воздушно-капельным путем https://www.uni-ort.ru/promo
Коклюш начинается как обычная простуда с повышения температуры ( до 38 градусов ), появления слабости, сухого кашля, заложенности носа https://www.uni-ort.ru/
Затем кашель усиливается и становится приступообразным ( спастическим ), лающим, вдох сопровождается свистом https://www.uni-ort.ru/otolaryngology
При этом ребенок сильно высовывает язык, становится красным, наблюдается слезотечение https://www.uni-ort.ru/ultrasound
Приступы кашля длятся по несколько минут, а в конце отходит мокрота https://www.uni-ort.ru/surgery

Изготовление Дверей Из Массива Дерева

Andrewwar, 11. 5. 2023 10:25

Шпонирование МДФ: технология https://veneciya.ru/effects

Под заказ возможно шпонирование МДФ толщиной: 10, 16, 25, 40 мм https://veneciya.ru/dsp/tproduct/409645933-113540719111-naturalnii-shpon-bibolo

Двухсторонняя шпонировка:
Давайте разберемся, что такое шпон и МДФ https://veneciya.ru/katalog_tonirovka
Шпон представляет собой тонкий срез древесины https://veneciya.ru/page30176978.html
Его получают при помощи распиливания или лущения лесоматериалов, чаще всего элитных сортов, к примеру, дубовых, вязовых, кленовых, ореховых и других https://veneciya.ru/uslugi
На вид шпонированный МДФ очень похож на древесину ценных сортов деревьев https://veneciya.ru/tamburat
Однако стоимость такой мебели намного ниже, чем мебели из цельной доски https://veneciya.ru/oferta
Грунт и лак, которым покрыт шпон, надежно защищает материал от механических повреждений, а также делает мебель более благородной на вид https://veneciya.ru/tonirovka

Облицовка пленками - это либо процесс ламинирования, когда покрытие наносится во время прессования плиты, либо каширования, когда пленка приклеивается на уже готовую плиту https://veneciya.ru/uspeh1

МДФ шпонированная односторонняя 16х2800х1035 мм | Россия, Клён , сорт AB https://veneciya.ru/

Инсектициды Оптом

Bryanfluri, 11. 5. 2023 9:57


ООО – это российская компания, занимающаяся разработкой и производством эксклюзивных анатомических https://пром-мир.рф/wp-content/uploads/2022/04/Nasadka_k_shvabre_Ryzh_kot_MopM4_H_Lapsha_14_x_44_sm_iz_mikrofibry_1.jpg


Безупречно чистая обстановка https://пром-мир.рф/wp-content/uploads/2022/04/b425e7d6-05f7-11e6-b3d9-94de8021cfda-ebd04637-2d89-11eb-810b-94de8021cfda.jpeg

Бинокль Binoculars High Quality 60х60 оптомДанный бинокль подходит на все случаи жизни https://пром-мир.рф/wp-content/uploads/2022/04/2086042.970.jpeg
Многослойное покрытие уменьшаем потерю светового отражения https://пром-мир.рф/wp-content/uploads/2022/04/i.jpg
Большой окуляр, даёт широкое поле зрения, благодаря которому Вы ничего не упустите https://пром-мир.рф/wp-content/uploads/2022/05/53afdd9ec6aa3e0aa379c8551d465294.jpg
Бинокль можно использовать для любых дневных наблюдений, лучше всего он зарекомендует себя п https://пром-мир.рф/wp-content/uploads/2022/04/3873.970.jpeg
https://пром-мир.рф/wp-content/uploads/2022/04/acO367fMn6Q.jpg

Покупать хозяйственные товары оптом в — удобно, быстро и надежно https://пром-мир.рф/wp-content/uploads/2022/04/orig.jpg
Мы нацелены на долгосрочное и взаимовыгодное сотрудничество https://пром-мир.рф/wp-content/uploads/2022/05/96b912cd84728d35a893af304ca485d2.jpg
Одно из основных наших преимуществ заключается в том, что наша компания предлагает домашние хозтовары оптом по действительно доступной стоимости https://пром-мир.рф/wp-content/uploads/2022/04/4bedee62ffc42f763a0f44d3b8c75f87-1024x1024.jpeg

Столешницы Из Искусственного Камня Каталог

RodneyDes, 11. 5. 2023 9:27

Лицо умершего изображают на памятнике с помощью гравировки https://pametnik.ru/price

Мужское надгробие символизирует свойственные сильному полу сдержанность, лаконичность, строгость https://pametnik.ru/imgmain/3.jpg
Приветствуются простые формы и прямые линии, отсутствие витиеватости и минимум деталей, темный цвет https://pametnik.ru/price

Размер портрета должен быть средним https://www.pametnik.ru
Громоздкое фото будет смотреться на надгробии некрасиво https://pametnik.ru/kss
Чтобы избежать таких ошибок, компания сделает бесплатно 3D проект памятника, или мемориального комплекса, чтобы на стадии проектирования исключить ошибки и сделал действительно красивый памятник https://pametnik.ru/vshbs

Универсальные памятники https://pametnik.ru/fp

Важно: Существенный минус деревянных надгробий – короткий срок службы https://pametnik.ru/imgmain/3.jpg
Дерево выгорает под солнцем, горит, гниет от влаги и страдает от древоточащих насекомых https://www.pametnik.ru
Существующие средства химической защиты продлевают срок жизни памятника, но он не сравним со сроком службы каменных надгробий https://pametnik.ru/vshbs
Поэтому деревянное надгробие придется со временем заменить https://pametnik.ru/vshbs
Если не хотите каждые несколько лет заказывать новое изделие, лучше подумать, из какого материала еще делают памятники https://pametnik.ru/imgmain/3.jpg

Мы работаем по Саратову, Энгельсу и всей Саратовской области https://pametnik.ru/

Сергей Зимин

RobertSap, 11. 5. 2023 9:17

Мы издавна привыкли, что статуя Древней Греции – это мраморные скульптуры https://ot-ido.art/work/genre?id=23&page=9&per-page=12
Но, как минимум, половина изображений богов в Древней Греции была выполнена из бронзы https://ot-ido.art/work/view?id=301

Является ли композиция интерьерным или ландшафтным декором, духовной составляющей или другим символом объекта, она всегда будет в центре внимания https://ot-ido.art/artists?page=5&search_by_letter=щ
Она всегда подарит эмоции, какими бы они ни были у разных людей https://ot-ido.art/work/view?id=9616
Она будет дарить разные впечатления – в зависимости от настроения, ракурса, освещения https://ot-ido.art/artist/works?id=1472
Наблюдение за объемным произведением – интересный и необычный опыт https://ot-ido.art/artists?page=16&search_by_letter=m


Сочетание с растениями и окружающим экстерьером https://ot-ido.art/u/pomelov-fedor
Только красивое вписывание в окружение, дополненное некоторыми декоративными элементами, поможет достичь правильного результата https://ot-ido.art/work/view?id=5272


С получением гипсового слепка существенная часть художественной задачи ваятеля может считаться оконченной: остается только воспроизвести слепок, смотря по желанию, в камне (, , вулканическом и т https://ot-ido.art/work/view?id=7879
 п https://ot-ido.art/work/view?id=2612
) или в металле (, , и т https://ot-ido.art/virtual-gallery/view?id=31&page=2&per-page=12
 п https://ot-ido.art/work/artfit?id=1688
), что составляет уже полуремесленную работу https://ot-ido.art/work/artfit?id=11147
При изготовлении мраморного и вообще каменного изваяния поверхность гипсового оригинала покрывается целою сетью точек, которые, с помощью , и , повторяются на глыбе, подлежащей отделке https://ot-ido.art/work/artfit?id=8195
Руководствуясь этою пунктировкой, помощники художника под его надзором удаляют ненужные части глыбы посредством , и в некоторых случаях они пользуются при этом так называемой пунктирною рамой, в которой взаимно пересекающиеся нити указывают на те части, какие должны быть отбиты https://ot-ido.art/artists?page=27&search_by_letter=b
Таким образом, из необделанной глыбы мало-помалу возникает общая форма изваяни она все тоньше и тоньше отделывается под руками опытных рабочих, пока, наконец, сам художник не придает ей последней отделки, а не сообщает различным частям поверхности произведения возможное сходство с тем, что представляет в этом отношении сама натура https://ot-ido.art/artist/works?id=544
Для большего приближения к ней в оптическом отношении, древние греки и римляне натирали свои мраморные изваяния воском и даже слегка раскрашивали их и золотили (см https://ot-ido.art/work/artfit?id=5165
) https://ot-ido.art/artists?page=13&search_by_letter=в

Гардеробный Шкаф Заказ

DanielBag, 11. 5. 2023 8:39

Подбор столешницы под дизайн Вашей кухни https://www.komod-kitchen.art/detskaya-na-zakaz

Корпусы Фасады Столешница Ручки Плинтус Петли Направляющие https://www.komod-kitchen.art/mebel-dlya-gostinoy-na-zakaz

Цена 56 900 руб https://www.komod-kitchen.art/materiali

На нашем сайте можно купить кухню в пару кликов https://www.komod-kitchen.art/portfolio-2
Легкий и доступный интерфейс поможет оформить заказ https://www.komod-kitchen.art/materiali
Если у вас еще остались сомнения – звоните нам, не откладывая, мы развеем их окончательно!
Вы оставляете заявку наиболее удобным для вас способом: по телефону, или воспользовавшись формой заказа на сайта Далее дома или в салоне вы встречаетесь с командой дизайнеров и замерщиков, которые произведут необходимые замеры помещения и разработают ваш дизайн-проект — он поможет грамотно составить планировку, выбрать материал, цветовое решение, варианты фурнитуры; После подписания договора кухонный гарнитур будет передан в работу на фабрику ; В согласованные сроки купленная мебель будет готова https://www.komod-kitchen.art/mebel-v-vannu
Осуществляем доставку и сборку https://www.komod-kitchen.art/

Почему выгодно заказать кухню у нас?

Клининговые Компании Санкт-Петербурга

GeorgeExido, 11. 5. 2023 8:34

На начальном этапе заказчик обращается в выбранную фирму собственнолично или позвонив по телефону https://getclean.guru/mojka-markiz
Менеджер должен дать исчерпывающие ответы на вопросы клиента, рассказать подробнее о предлагаемом спектре услуг, их стоимости, используемом оборудовании, квалификации персонала https://getclean.guru/himchistka-krovatej
На следующем этапе определяется перечень необходимых работ и их объем https://getclean.guru/portfolio/mytyo-ostekleniya-ohta-moll
Менеджер отправляется на объект, чтобы произвести оценку масштабов планируемой уборки и определить специфику загрязнений https://getclean.guru/uborka-ofisa-qbf-posle-remonta
На этом этапе между клиентом и исполнителем согласуется список работ, планируемая стоимость, время проведения и общая смета https://getclean.guru/uborka-parkinga
При составлении договора определяется порядок расчета стоимости комплексного обслуживания или отдельного вида работ https://getclean.guru/promyshlennyj-klining
В документе прописываются все условия, включая стоимость оплаты https://getclean.guru/portfolio/mytyo-ostekleniya-ohta-moll
Затем исполнитель приступает непосредственно к выполнению заказа https://getclean.guru/uborka-chastnogo-doma
Область, где будет проводиться уборка, освобождается от важных для клиента вещей https://getclean.guru/kliningovye-uslugi
Если это промышленный клининг, то оборудование, не подлежащее транспортировке, закрывается защитной пленкой https://getclean.guru/chistka-polov

А значит, цифры средней доходности существуют в вилке – от 100 тыс https://getclean.guru/chistka-linoleuma
рублей в месяц https://getclean.guru/portfolio/chistka-bassejna-i-myte-okon-rzhd

Инструменты продвижения могут быть разные – все зависит от целевой аудитории и бюджета, выделяемого на рекламу https://getclean.guru/clients-opinions
Большинство владельцев клинингового бизнеса признают, что самым эффективным способом продвижения является https://getclean.guru/chistka-linoleuma

В любом случае, попробуйте побыть хотя бы наблюдателем при уборке нескольких квартир, так вы на практике поймёте, почему клинеру, то есть исполнителю, надо платить достойную зарплату https://getclean.guru/blog

Клининговые услуги могут включать, как стандартные, так и специализированные виды деятельности:
Тщательная уборка с удалением следов краски, строительных растворов и пыли https://getclean.guru/uborka-doma-posle-remonta

Стабилизатор В Дом

Geraldlet, 11. 5. 2023 8:33

Пушка газовая, М2 ТПГ-17000_М2 https://good-stroy.net/magazin/product/vozduhoduvka-benzinovaya-gb-26v-huter

Грунтовка Knauf Мультигрунд, 5 кг https://good-stroy.net/magazin/folder/frezernye-mashiny-gravery-renovatory-vityaz

Ремонтный комплект позволяет осуществить ремонт насосной станции Джилекс Джамбо 60/35 независимо о https://good-stroy.net/magazin/product/kraska-dlya-detskih-komnat-iq129-1
https://good-stroy.net/magazin/product/trimmer-elektricheskij-huter-get-600

Все для ремонта https://good-stroy.net/magazin/product/pasta-kolerovochnaya-vysokokoncentrirovannaya-14

Все инструменты для ремонтников, строителей, монтажных и других видов работ разделяются в зависимости от сферы применения на следующие категории:
Бесплатная доставка по рязани от 1000 рублейДанный Стартер для бензокосы 33, 43, 52см3 Ergo (легкий https://good-stroy.net/magazin/product/akkumulyator-da-36-4li-dlya-get36-3-li-get36-4li
https://good-stroy.net/magazin/product/gruntovka-akrilovaya-glubokogo-proniknoveniya-vd-ak-0301-1

Сухость Кожи Дерматолог

Michaellef, 11. 5. 2023 8:31

Себорейный дерматит https://dermatologyonline.ru/diet

Дерматит может образоваться от нервно-психических проявлений, если на протяжении долгого времени подвергаться систематическому стрессу, либо психическим срывам https://dermatologyonline.ru/witheczema
Снижение иммунитета, дисбактериоз и болезни ЖКТ повышают шанс возникновения аллергического дерматита https://dermatologyonline.ru/donotusetogether
Нетипичные показатели, влияющие на появление дерматита - повышенное потоотделение, бронхиальная астма https://dermatologyonline.ru/

Пояснения: Аппликационные кожные тесты позволяют выявить химическое вещество- сенсибилизатор, являющееся этиологическим фактором развития аллергического контактного дерматита https://dermatologyonline.ru/occurrenceofrosacea
Возможно также выявление реакций раздражения https://dermatologyonline.ru/eczemaafterchildbirth
Следует учитывать возможность ложноотрицательных и ложноположительных результатов аппликационных кожных тестов, в том числе обусловленных механическим повреждением места нанесения сенсибилизаторов пациентом https://dermatologyonline.ru/drylips

В свою очередь, этот ответ подавляется регуляторными Т- и В-лимфоцитами и другими типами клеток, что способствует регрессу высыпаний аллергического контактного дерматита [20] https://dermatologyonline.ru/autumn

А качестве местных средств также используются присыпки и аппликации https://dermatologyonline.ru/acneinadults
В некоторых сложных случаях могут понадобиться гормоносодержащие средства https://dermatologyonline.ru/shampooforchildren

2 https://dermatologyonline.ru/dandrufforpsoriasis
4 Инструментальные диагностические исследования Не применяются https://dermatologyonline.ru/brushyourcheeks

Электродвигатели Продажа

MichaelFaump, 11. 5. 2023 8:27

3GAA131001-BDE; Двигатель асинхронный M2AA 132 SA IE1, 5 https://elmashmotor.ru/news/novost-4/
5 кВт, 3000об/мин, IMB5 купить оптом и в ро https://elmashmotor.ru/news/novost-5/
https://elmashmotor.ru/news/novost1/


Характеристики представленных в каталоге асинхронных и других моделей для электромобилей и прочего оборудования прописаны рядом с каждой позицией https://elmashmotor.ru/
Если у вас возникли вопросы, вы можете задать их консультантам компании https://elmashmotor.ru/news/novost-7/

При использовании частотных преобразователей асинхронные приводы способны обеспечить нужное время разгона и торможения, а также работу в широком диапазоне скоростей https://elmashmotor.ru/vzrivozashitnie-elektrodvigateli/
При векторном управлении, когда используется энкодер, двигатель может точно поддерживать заданную скорость и даже фазу поворота ротора независимо от нагрузки https://elmashmotor.ru/news/novost-10/
Таким образом устраняется основной недостаток данного типа приводов – скольжение https://elmashmotor.ru/obshepromishlennie-elektrodvigateli/
Кроме того, в асинхронных двигателях нет щеток, которые требуют регулярной чистки и замены https://elmashmotor.ru/news/


прочную конструкцию; долгий срок службы; высокую эффективность вне зависимости от условий https://elmashmotor.ru/news/novost-12/

Сделать Печати И Штампы

Morrisslaks, 11. 5. 2023 8:09

если необходимо использовать на оттиске ИНН, потребуется его предоставление;
заказпечати https://artpechati.ru/poligrafia/magnitu
рф © Все Права Защищены https://artpechati.ru/novosti/izgotovlenie-vizitok-v-moskve-i-oblasti

Помимо печатей, в нашей компании можно приобрести оснастку, которая может быть ручной или автоматической https://artpechati.ru/poligrafia/vizitki/nedorogo?
Мы регулярно расширяем ассортимент товаров, чтобы предложить нашим клиентам лучшее решение https://artpechati.ru/poligrafia/vizitki/cifrovaya

В общем случае на изготовление печати для ООО или ИП может уйти от нескольких часов до нескольких дней https://artpechati.ru/izgotovlenie-pechatej/meditsinskie-pechati/stomatolog
Это зависит от требований к печати, а также от пожеланий заказчика в части указания на оттиске дополнительной информации, требований к макету и т https://artpechati.ru/poligrafia/diskontnye-karty
п https://artpechati.ru/novosti/izgotovlenie-broshjur-dlia-kompanii

Виды печатей https://artpechati.ru/poligrafia/broshyury

Специалист в данном направлении https://artpechati.ru/izgotovlenie-pechatej/pechati-s-zashhitoj

Можно Ли Отбеливать Зубы

Bryanheess, 11. 5. 2023 8:08

Каждые врач имеет соответствующие сертификаты, который позволяет ему осуществлять то или иное лечение, после соответствующего обучения https://astordent.ru/lechenie

Инновационные и безопасные стоматологические услуги https://astordent.ru/malahovka
Высокоточная аппаратура https://astordent.ru/viniry/
Гарантии на выполненную работу https://astordent.ru/koronki
Доступные цены, возможность совершить запись онлайн, не выходя из дома https://astordent.ru/detskaya

ИМЕЮТСЯ ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ https://astordent.ru/koronki
НЕОБХОДИМО ПРОКОНСУЛЬТИРОВАТЬСЯ СО СПЕЦИАЛИСТОМ https://astordent.ru/udalenie-zubov/

Стоматологические услуги в Люберцах: 67 клиник с адресами и ценами от 40 до 380000 руб , запись https://astordent.ru/implant-zubov/
При выборе клиники можно ознакомиться с отзывами других пациентов, которые уже воспользовались услугами в данных медицинских центрах Люберец https://astordent.ru/protez

Стоматологическая клиника https://astordent.ru/lechenie

пн-пт 08:00—21:00 сб 08:00—21:00 вс 08:00—21:00 https://astordent.ru/privacy/

Telegram bot to search for people in the combined databases! Telegram бот для поиска людей в объединенных базах данных!

BigLeaksBot, 11. 5. 2023 2:31

Hello!
I found a Telegram bot in which various database leaks are collected. There are more than 500 different bases in the bot!
You can find information about almost anyone. Look what you have on and you will be very surprised!

Bot: @BigLeaksBot
News channel: @BigLeaksChannel there is always an up-to-date link to the bot in case it is blocked.

=======================

Привет!
Нашел бота Telegram в котором, собраны разные утечки баз данных. В боте более 500 разных баз!
Найти можно информацию почти на любого человека. Посмотрите, что есть на вас и вы будете очень удивлины!

Бот: @BigLeaksBot
Новостной канал: @BigLeaksChannel там всегда есть актуальная ссылка на бота на случай его блокировки.